Cum îți păstrezi ochii sănătoși la orice vârstă? 4 recomandări

169
Cum îți păstrezi ochii sănătoși la orice vârstă? 4 recomandări

Fie că ai 20, 30, 40 sau 60 de ani, sănătatea ochilor tăi trebuie să reprezinte o prioritate. La urma urmei, vederea este unul dintre cele mai importante simțuri – fără ea, navigarea lumii din jurul tău ar fi mult mai dificilă. Nu se poate nega că factorii care îți pot afecta sănătatea vizuală sunt numeroși și variați, însă asta nu înseamnă că nu poți face nimic pentru a-ți menține ochii sănătoși. Dimpotrivă, lista măsurilor de prevenție pe care le poți lua este destul de lungă, iar mai jos îți vom vorbi despre câteva dintre acestea.

1. Mănâncă sănătos și fă mișcare

O alimentație echilibrată și variată este esențială nu doar pentru sănătatea generală, ci și pentru sănătatea ochilor. Încearcă să consumi alimente bogate în nutrienți precum vitamina A, Omega-3, luteină și zeaxantină, nutrienți care contribuie la menținerea și îmbunătățirea vederii. Astfel de alimente sunt, de exemplu, morcovii, roșiile, peștele gras, ouăle, nucile, fructele de pădure, citricele și legumele cu frunze verzi.

Pe lângă o dietă sănătoasă, practicarea regulată a exercițiilor fizice este de asemenea esențială pentru sănătatea ochilor. Exercițiile fizice pot ajuta la prevenirea sau controlul diabetului, hipertensiunii arteriale și colesterolului ridicat, care pot duce la probleme oculare sau de vedere.[1][2]

2. Evaluează-ți periodic starea de sănătate a ochilor

Toată lumea are nevoie de un control optometric din când în când, chiar și în absența vreunui simptom sau a unei probleme de vedere.O testare periodică a vederii îți permite nu doar să te asiguri că ochii tăi sunt sănătoși, ci și să descoperi la timp eventualele probleme și, cel mai important, să iei măsurile necesare pentru tratarea acestora.[2]

consultație optometrică în Craiova, efectuată la momentul potrivit, poate avea un rol esențial în menținerea sănătății ochilor tăi, indiferent de vârstă.

3. Protejează-ți ochii de radiațiile UV

Expunerea îndelungată la radiațiile UV poate avea consecințe devastatoare asupra sănătății ochilor, cum ar fi cataracta și alte afecțiuni oculare.

De aceea, este esențial să avem grijă de ochii noștri, iar purtarea ochelarilor de soare este unul dintre cele mai eficiente moduri de a ne proteja ochii de efectele nocive ale soarelui. Însă nu orice pereche de ochelari de soare oferă protecția necesară. Este important să ne asigurăm că ochelarii pe care îi alegem oferă 100% protecție UV și acoperă cât mai mult din zona ochilor pentru a limita cantitatea de radiații la care sunt expuși ochii noștri.[1][2]

Găsești o selecție largă de ochelari de soare de calitate în magazinul de optică Lensa Craiova.

4. Încearcă să reduci timpul petrecut în fața ecranelor

Timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor reprezintă un factor major de risc pentru sănătatea ochilor, deoarece poate cauza o serie de simptome destul de neplăcute, printre care și oboseala oculară, vederea încețoșată, problemele de focalizare, ochii uscați, durerile de cap, precum și durerile de gât, spate și umăr.

Există mai multe tehnici prin care poți reduce riscul apariției unor astfel de probleme. În primul rând, este recomandat să iei pauze regulate de la utilizarea dispozitivelor digitale – pentru fiecare 20 de minute petrecute uitându-te la un ecran, privește la ceva aflat la o distanță de 6 metri, timp de 20 de secunde. În al doilea rând, ia în calcul utilizarea ochelarilor cu filtru de lumină albastră – pot reduce oboseala oculară și pot îmbunătăți calitatea somnului. În plus, ajustarea monitorului și reglarea luminozității pot face o diferență semnificativă.[2]

Să ai grijă de sănătatea ochilor tăi nu este atât de complicat pe cât ai putea crede. Măsuri precum cele menționate mai sus nu sunt neapărat dificil de pus în practică și pot fi luate la orice vârstă. Important este să ții cont de aceste recomandări și să nu neglijezi importanța sănătății vizuale, chiar și atunci când nu crezi că ai avea motive de îngrijorare.

Bibliografie:

  1. „Eye Care”, MedlinePlus, National Library of Medicine, medlineplus.gov/eyecare.html. Accessed 29 Dec. 2023.
  2. „How to Keep Your Eyes Healthy”, WebMD, www.webmd.com/eye-health/good-eyesight. Accessed 29 Dec. 2023.