Hai în Neamţ să vizităm mănăstirile

453
Hai în Neamţ să vizităm mănăstirile

Mănăstirile din zona Neamţului sunt aşezăminte religioase şi spirituale cu un impact puternic asupra sufletului omenesc. Pe timp de vară se organizează numeroase excursii şi pelerinaje la diversele mănăstiri din ţara noastră, care are o ofertă bogată pentru turiştii ce caută aceste locuri.

Dacă intenţionezi să vizitezi zona, este important să aloci câteva zile, ca să nu fii pe fugă şi să te poţi bucura de liniştea şi relaxarea minţii, trupului şi sufletului. Pentru a avea acces rapid la obiectivele turistice ale zonei, este recomandat să cauţi o unitate de cazare de tip pensiune, de aici fiind foarte uşor să porneşti în fiecare dimineaţă în călătorie spre obiectivele zilei.

Pensiunea STEAUA NORDULUI este o locaţie interesantă, ce oferă condiţii bune de cazare la pensiune în Târgu Neamţ, preţuri mici şi servicii de calitate. Personalul pensiunii îţi stă la dispoziţie cu diverse îndrumări şi sfaturi utile pentru a descoperi cele mai importante obiective turistice religioase ale zonei Neamţului.

Pensiunea STEAUA NORDULUI

Vara, cel mai potrivit anotimp pentru o vacanţă minunată împreună cu familia sau cu prietenii în zona de munte a României. Atunci când cauţi refugii pentru trup şi pentru suflet, judeţul Neamţ este unul care vine să ofere turistului foarte multe opţiuni.

Zona de Nord a României este o cunoscută destinaţie de vacanţă în special pentru mănăstirile pictate, monumente aflate în patrimoniul Unesco din Bucovina şi din zona Neamţului.

Deşi tot românul a auzit de mănăstirile Voroneţ, Putna şi Suceviţa, mai sunt şi multe altele de care puţini ştiu, însă la fel de spectaculoase şi interesante. Apelarea la un ghid local poate fi o idee bună pentru a vizita obiective turistice mai puţin cunoscute, dar încărcate de propria istorie.

În Bucovina, Mănăstirile Dragomirna, Arbore, Pătrăuţi sau Mănăstirea Humorului sunt numai câteva exemple despre locaţii mai puţin cunoscute, pe care un ghid local le va trece cu siguranţă în lista de destinaţii pentru o scurtă vizită.

În zona Neamţului, trebuie neapărat să vizitaţi mănăstirile Agapia, Sihla, Mănăstirea Neamţului, Văratec sau Horăicioara.

Mănăstirea de călugări Neamţ

Mănăstirea de călugări Neamţ

Mănăstirea Neamț este o mănăstire ortodoxă de călugări din România, situată în comuna Vânători-Neamț, satul Mănăstirea Neamț, județul Neamț. Este cel mai mare și mai vechi așezământ monahal din Moldova, fiind declarat monument istoric (

Biserica ctitorită de Ștefan cel Mare este principalul monument istoric și de arhitectură moldovenească din incinta mânăstirii, de o eleganță și frumusețe deosebită. Dimensiunile si monumentalitatea ansamblului au sporit prin introducerea în construcție a unor elemente noi: pridvorul, situat în fața intrării și sala mormintelor, sau gropnița, amplasata între pronaos și naos.

Pronaosul, de formă dreptunghiulară, este boltit cu două calote sferice. Naosul, tot dreptunghiular, de dimensiuni mari, are doua abside laterale, semicirculare în interior și pentagonale în exterior, baza fiind formată din patru arce oblice sprijinite pe alte patru arce mari. Turla se ridică în mijloc, iar nouă contraforturi masive susțin zidurile până la nivelul bolților. Fațadele sunt frumos ornamentate în stil autohton moldovenesc, rezultat din îmbinarea elementelor bizantine (ceramică smălțuită, cărămizi și discuri diferit colorate, în verde, galben, brun) cu cele gotice (contraforturi și ancadramente de uși și ferestre). Discurile smălțuite și nișele împodobesc și turla, de formă octogonală, prevăzută cu patru ferestre. Pictura din absida principală, naos și sala mormintelor aparțin ultimilor ani de domnie ai lui Ștefan cel Mare, iar cea din pridvor și pronaos este din timpul lui Petru Rareș.

Mânăstirea a suferit multe devastări și incendii distrugătoare, urmate de refaceri care au distrus treptat zugrăveala inițială.

A doua biserică inclusă în complexul mănăstiresc este biserica Sfântul Gheorghe, încorporată în zidul de incintă.

Mănăstirea de maici Agapia

Mănăstirea de maici Agapia

Agapia este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată pe valea pârâului Agapia, la o distanță de 9 km de orașul Târgu Neamț. Ea se află amplasată în mijlocul unei păduri, la o distanță de 3 km de satul Agapia (județul Neamț). Este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România, având 300-400 maici și aflându-se pe locul doi ca populație după Mănăstirea Văratec.

Mănăstirea a fost construită între anii 1641-1643. Arhitectura bisericii nu are un stil specific. Ceea ce conferă o deosebită valoare acestui monument sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861.

Ansamblul Mănăstirii Agapia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț din anul 2015, fiind alcătuit din următoarele 7 obiective:

  • Biserica „Sf. Voievozi” – datând din secolul al XVII-lea
  • Paraclisul „Nașterea Maicii Domnului” – datând din 1864
  • Biserica de lemn „Sf. Ioan Bogoslov” – datând din 1821
  • Chiliile – datând din secolele XIX-XX
  • Construcțiile din incintă – datând din secolele XIX-XX
  • Turnul clopotniță – datând din 1823
  • Bolnița de lemn „Adormirea Maicii Domnului” – datând din 1780.

La acestea se adaugă și Casa scriitorului Alexandru Vlahuță (o chilie în care locuia scriitorul când venea în vizită la mănăstire), transformată în 1966 în muzeu memorial. Ea datează din 1885.

Mănăstirea de maici Văratec

Mănăstirea de maici Văratec

Mănăstirea Văratec este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată într-o poiană de la poalele munților, în satul Văratec din comuna Agapia (județul Neamț), la o distanță de 12 km de orașul Târgu Neamț și la 40 km de municipiul Piatra-Neamț. Este cea mai mare mănăstire de maici din România, aici viețuind peste 400 maici.

Mănăstirea a fost fondată în anul 1785 de către schimonahia Olimpiada, împreună cu duhovnicul Iosif. În această lucrare, maica Olimpiada a fost sfătuită și îndrumată de Paisie Velicicovschi, starețul Mănăstirii Neamț. Trecută sub administrarea Mănăstirii Agapia din apropiere, Mănăstirea Văratec a devenit mănăstire independentă în anul 1839.

Ziduri masive din piatră închid o incintă unde se află Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (biserica principală), stăreția și clădirile administrative (aflate în clădirile de pe latura nordică a incintei) și Muzeul mănăstirii, unde fusese anterior Atelierul „Regina Maria” (aflat în clădirea de pe latura sudică). Incinta monahală este înconjurată de satul mănăstiresc, alcătuit din casele tradiționale țărănești unde locuiesc maicile și care se înșiră pe ulițe înguste.

Ansamblul Mănăstirii Văratec a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț din anul 2015, fiind alcătuit din următoarele 5 obiective:

  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – datând de la începutul secolului al XIX-lea
  • Turnul clopotniță de poartă – datând din secolul al XIX-lea
  • Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” – datând din 1844, cu adăugiri în jurul anului 1880
  • Biserica „Schimbarea la Față” – datând din 1847
  • Chiliile – datând din secolele XIX-XX.